RSS
Image

To κορίτσι με τις κόκκινες γαλότσες

13 Feb

(…) «Άνεμοι ισχυροί», το μετεωρολογικό διακριτικά και με χαμόγελο έκανε δηλώσεις καλυμμένες, όπως συμβαίνει πάντα με όλες τις αλήθειες για τις τύχες των κατοίκων, γι’ αυτό επιλέγονται παρουσιαστές που η εμφάνισή τους αποσπά την προσοχή απ’ τις ειδήσεις. H Αστρίντ τα βράδια κλείνει ραντεβού με τον Εδουάρδο Λέπκιν, τον παρουσιαστή του μετεωρολογικού δελτίου, με το σκιστό βαθύ βλέμμα των βάλτων που θερίζουν στην επαρχία το τοπίο, τα σμιχτά φρύδια των σωφρόνων, εκείνο το βελούδινο ροδάκινο στα χείλη και το λακκάκι στο πιγούνι.

egon schiele self-portrait-with-hands-on-chest-1910

Θέλει να βάλει τη γλώσσα της εκεί, πρώτα στα χείλη, για να γευτεί ευδία, ύστερα να τη γείρει σαν ερπετό στο γάλα, να ρουφήξει όσο μπορεί αντοχή μες στην αρρενωπή μήτρα που σχηματίζει το λακκάκι. Κρατάει την ανάσα και συγκεντρώνεται στην τρικυμία του γλυπτού του όσο ο Εδουάρδος κινεί το στόμα και απαγγέλλει τους ανέμους. Τα δάχτυλά της σέρνονται στο μπράτσο του γκρίζου καναπέ, όχι πολύ, ένα λίγο μόνο λίγο μόνο σαν το μικρό χάδι που επιδαψιλεύει η παραίτηση σε κεκλεισμένες ηδονές: ψιθυριστό, με λέπια από μετάξι.

Egon schiele. Oil on metallic paint on canvas. 71.5 cm (28.15 in.) x 27.5 cm (10.83 in.). Private collection

Τα δάχτυλα!

Δακρύζουνε τα δάχτυλα, για ν’ αποφεύγουνε το βλέμμα του Εδουάρδου, φοβάται τα διάφανα γυαλιά, σφίγγει τα δάχτυλα, θα σπάσουν, κι όλο το μπλε που εκπέμπει η οθόνη θα εκτοξευθεί σαν πυροτέχνημα κρυστάλλων τιμωρίας. Αστρίντ, Αστρίντ, Αστρίντ ! ένα θρυμματισμένο ρόδι αιωρείται μες στο σύμπαν — ραίνει χυμούς, γλείφει πλανήτες, πλάνες, πλάνητες και πένθη! Στο σπίτι έχουν ένα νηπενθές φυτό, που όλο ξεχνάει να ποτίσει. Τα δάχτυλα ιδρώνουν.

egon schiele 36168116

Το έφερε ο Πολ στην προηγούμενη επέτειο. Είναι πολύ ρομαντική, δεν της αρέσουνε οι γλάστρες, θέλει μόνο να δραπετεύει σε πυρωμένα κάστρα, και παίρνει το μπάνιο της καυτό, σε αποξηραμένα πέταλα λεβάντας και ιβίσκου. Kάποτε ρίχνει και σπόρια από ρόδι στην μπανιέρα. Έχει ένα μεγάλο οβάλ μπολ πορσελάνης, δώρο της μητέρας, με μια ρωγμή στη μέση, στα χείλη γαρνιρισμένο με κασσίτερο, βάζει εκεί τα σπόρια — συχνά, όταν έχουν στο σπίτι καλεσμένους, το στολίζει με συνθέσεις από  φρέσκους κρίνους και κόκκινες τουλίπες. Ή κάτι κλειστό και κάτι ανοιχτό, εάν δεν είναι η εποχή τους. Βάζει και πρασινάδα γύρω. Είναι σαν να προβλέπει συνουσίες ερμηνείας για τα πάντα.

Egon Schieletumblr_ltos8yNuqe1qa3849o1_500

Δαγκώνει τον αντίχειρα τώρα που ο Εδουάρδος χαμογελάει στην παγωνιά που θα έρθει στο τέλος της βδομάδας με μια βαλίτσα από  κρυσταλλιασμένες φωταψίες και χοντροπάπουτσα με λάσπη και πορείες κυμαινόμενες από μείον 19 έως μείον 23. Τα δέντρα θα σαβανωθούνε αδιάφορα και όρθια και μ’ επικλήσεις σωτηρίας όπως οι σκέψεις που δε μάσησαν το χρόνο να βλαστήσουν. Πρέπει να φτιάξει σούπες, θα αγοράσει και λαρδί. Κι ένα καλό κόκκινο κρασί, από εκείνο που έφερνε ο πατέρας στις γιορτές.

egon schiele Edge of Town Krumau Town Crescent III

Τρώει το δείχτη, ένα νύχι και ματώνει,  ηδονικό ρεύμα προσμονής στα σκέλια αλυχτάει για τις ειδήσεις του Εδουάρδου. Τα μέσα έξω,  τα πάνω κάτω σχοινοβατούν μοναχικά. Αυτόματα επικυρώνει επιβίωση. Μόνο η γάτα της, η Λίλιθ, το γνωρίζει, που χασμουριέται όταν τη βλέπει να τρώγεται από μόνη της.  Έχει βαρεθεί το ζωντανό τον κανιβαλισμό της προδοσίας της όμορφης Κυρίας. Έχει όμορφο δέρμα η Αστρίντ, σαν να μην έχει πόρους να αναπνέει.

egon schiele drawing-with-watercolor-egon-schiele-1338468137_b

 Είναι πολύ χαδιάρα η Λίλιθ,  δεν της αρέσει να μυρίζει αίμα στα νύχια της Αστρίντ, έχει και μια ωραία δίχρωμη ουρά, ασπρόμαυρη— πολύ σοβαρή, όπως το ύφος των μπάτλερ  που κατέληξαν να γίνουν υπηρέτες, επειδή ονειρεύτηκαν πολύ.  Μπλέκεται στα εβένινα μαλλιά της, τη γλείφει, τη μυρίζει, γουργουρίζει, της κόβει κάνα κομμάτι στο λαιμό, αλλά όχι ! το αίμα δεν το αντέχει. Το καθαρίζει μανιωδώς ύστερα από κάθε επαφή η Λίλιθ.(…)

Egon Schiele - Portrait of a Boy

————————————————————————————————-

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: