Ενύπνια Ψιχίων

εντεχνες παραμυθιες και αλλα ασημαντα
  • Home
  • ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ – ENΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ
RSS
← Nίκος Σταμπάκης, Οι αναπόφευκτοι
Μανόλης Πρατικάκης, Η ανείπωτη λέξη πριν και μετά τα βιβλία →

Ιφιγένεια Σιαφάκα, Ένα σχόλιο στην ποίηση του Μ. Πρατικάκη (εφημ. Αυγή)

02 May

Όταν ο κομμένος «τένοντας του λόγου» συναντά τα πράγματα

Rozenn Le Gall 3Ο Μανόλης Πρατικάκης, ακολουθώντας και πάλι την πάγια τακτική επαναπροσδιορισμού του ποιητικού του έργου μέσα στο χρόνο, καταθέτει στο βιβλίο Εκλογή από το έργο του (εκδόσεις Καλέντης, 2014) την πιο πρόσφατη αυτοκριτική του. Ο ποιητής αυτοανθολογείται, αρχής γενομένης από τη συλλογή Ποίηση 1971-1974 και συμπεριλαμβανομένης και της συλλογής Κιβωτός (2012). Έχοντας την ευκαιρία να ξαναδούμε συνολικά τη δυναμική της ποιητικής του, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν τόσο δομές στο έργο του όσο και οδηγούς για την προσωπική σφραγίδα του ποιητή, ανεξαρτήτως της θεματικής και της φόρμας που επιλέγεται κάθε φορά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που ο Πρατικάκης «μιλά το πράγμα» ή, ίσως καλύτερα, ο τρόπος με τον οποίο η ποιητική του «επιτρέπει να μιληθεί το πράγμα». Η παρουσία του αξιοσημείωτου αυτού στοιχείου σημαίνει πώς ήδη ο ποιητής «αυτοαποκηρύσσεται», παίρνοντας την απόσταση από τον εαυτό, απογυμνώνοντας τον εαυτό και αφήνοντας, την ίδια στιγμή, κενό χώρο για να ανατείλει και να ονοματιστεί το απολεσθέν αλλά και πανταχού παρόν «πράγμα» – Μνήμη του ξύλου τώρα που η φωτιά σε λέει / δώσ’ μας για λίγο τη φεγγοβολή του μυστηρίου σου. / Εξήγησέ μας τα «νερά». / Το μελανό φτερό του σπίνου την αυγή/ που καμπυλώνει προς τον Άδη. / Δώσ’ μας για λίγο μες στην αστραπή / που σε σαλπίζει τα κλειδιά της πόρτας / που δεν έγινες. (Από τη συλλογή Η μαγεία της μη διεκδίκησης) Α λέξεις! αγαπημένα μου κορίτσια. / Σκεπάζοντας κάποτε με ακόλαστη/ σύνεση τη γύμνια μου. / Εκεί που το ρούχο σας/ χάσκει/ αστράφτει/ το ηδονικό μου σώμα. (Από τη συλλογή Το σώμα της γραφής).Rozenn Le Gall 3 «Πράγμα», το οποίο ενδύεται οντολογικά, προσωποποιείται και αποκτά ιδιότητες που το καθιστούν ικανό όχι μόνον να αποτελεί μέρος, αλλά και να μετέχει επί της ουσίας και διά της ενότητας σ’ έναν κοινό, υπαρκτό αλλά και αόρατο επίσης κόσμο, αντιληπτό διά μέσου των αισθήσεων. Ο ίδιος ο ποιητής σχολιάζοντας την οπτική του θα γράψει: (…) Γιατί τα πράγματα εκδικούνται. / Έχουν μια μνήμη τρομερή μια νομοτέλεια / για ίση ανταπόδοση / σα χημική παλίνδρομος εξίσωση / ή σα μαχαίρι που γυρίζει στο φονιά/ αφού χτυπήσει στην ακατανόητη ελαστικότητα/ του φόνου. (Από τη συλλογή Οι παραχαράκτες).

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο τα άψυχα αντικείμενα όσο και η φύση -τα φυσικά φαινόμενα, η χλωρίδα, η πανίδα αλλά και τα παράγωγά τους- αποτελούν όχι μόνον απλό μέλημα της ποιητικής γραφής αλλά και φόρο τιμής στην υπόγεια σχέση, στην επικοινωνία τους και στην ηδονική εκστατική εκτροπή που οι αισθήσεις κι ένα διαφορετικό επίπεδο συνείδησης επιφυλάσσουν στο ποιητικό υποκείμενo: (…) ψηλαφώ άγνωστα τοπία, αβάφτιστα σώματα μικρά έμβρυα φωνής, και, Κοίταξα τότε απ’ τη μισάνοιχτη πόρτα στην ξαφνική / λάμψη της αστραπής τον άλλο χώρο. / Ό,τι ήταν άρωμα πριν γίνει σκόνη· ό,τι ήταν ύπνος / κόκκινο φωνής· ό,τι ήταν στήθος στ’ ακρογιάλι. / Ανοιχτό για να μπαίνει μέσα ο ουρανός / βάφοντας τα λόγια μας γαλάζια. (Από τη συλλογή Λιβιδώ).Rozenn Le Gall 3 Τα πράγματα, στην ποίηση του Πρατικάκη, ιερο/ποιούνται και μετα/γλωττίζονται στα ποιητικά τους ισοδύναμα· κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η αέναη κίνηση από το έξω προς το μέσα και από το μέσα προς το έξω, με αποτέλεσμα ο κόσμος να επανανοηματοδοτείται και να επανεπενδύεται ψυχικά: (…) Από το σκιερό τους άνοιγμα προβάλλει ο αμίλητος μόχθος των βημάτων. Τα κορδόνια λάσκα και γεμάτα κόμπους. Σημαδεύουν το τέντωμα του χρόνου. Την τριβή. Το γονάτισμα του σώματος. Κι άλλοτε σφιχτά σαν τα ράμματα μιας αόρατης πληγής. (Από τη συλλογή Αφημένα ήσυχα στη χλόη). Οι βράχοι ανέκαθεν μου έστελναν αλληγορίες και μεταφορές. Είπα πώς γίνεται και στα φιλιά μας ομοιοκαταληκτούν από καταβολής τα κύματα. Με σμίλη, με ελκόμενες πνοές η από μέσα γλύπτρια θ’ ανοίξει το πνευστό μας σπήλαιο (…) Άφησε να μιλήσει το νερό. / H τραχεία: η βιόλα· οι κυψελίδες-τσέμπαλο/με του αέρα τα κλαδιά. (Από τη συλλογή Η λήκυθος).

.

.

Rozenn Le Gall 3Η σταθερά αυτή επαναφέρει, επιπλέον, στην ποιητική του Πρατικάκη, τη συζήτηση αφενός για την αναγκαιότητα και τη λειτουργία του ανοίκειου στον ορισμό της ποίησης και αφετέρου το ζήτημα της γλώσσας ως καταλύτη αναφορικά με τις καινές συνάψεις των μερών του συμβάντος εντός του ποιητικού πεδίου· η γλώσσα ως αποκάλυψη του θαύματος των πραγμάτων και της λεπτής και ακριβούς τους σχέσης με το ομιλούν υποκείμενο· η γλώσσα ως λυτρωτική επαναφορά ενός κουρελιού από τη φορεσιά του απολεσθέντος, ως σώμα ακροβάτη και ως ενεργειακή φόρτιση ταυτισμένη με το σώμα. Στο ποίημα «Η κατοικία του ποιητή», από τη συλλογή Αφημένα ήσυχα στη χλόη, διαβάζουμε: Κεκαθαρμένος από τα περιττά θα περάσει επί των υδάτων· ή ως νήμα λινόν από οπήν βελόνης (να εννοείς στα πρόθυρα φωτός) (…) και το χιλιοτρυπημένο του ένδυμα, κασμίρι θλίψης από μισοκατεστραμμένο άστρο· κουρέλι απορριμματοφόρου που για μια στιγμή ως νεύμα τρεμάμενον εφάνη να χύνεται από τον ουρανόν.(…)

Πέραν τούτων, στην ποίηση του Πρατικάκη είναι εμφανής ο επιτυχής συγκερασμός της ψυχιατρικής με την ποιητική ταυτότητα: η γνώση που μεταλλάσσεται σε ποίηση και η ποίηση που αποκτά γνώση για την άγνοια του εαυτού της – πρόκειται για δύο άξονες διακριτούς σε όλο το ποιητικό έργο, που αποδεικνύουν πως η φιλοσοφική ενατένιση και η γνώση, όταν συνταιριαστούν και ισορροπήσουν με τη φαντασία, την ανατροπή, τη σουρεαλιστική εικόνα, το συμβολισμό, το ρομαντικό και το λυρικό στοιχείο μπορούν να δώσουν κείμενα υψηλής αισθητικής, με εικόνα, ιδέα και συναίσθημα σε πλήρη ισορροπία. Το ποίημα, για παράδειγμα, «Μεταστοιχείωση», από τη συλλογή Το σώμα της γραφής, ίσως να συνιστά και το προσωπικό μανιφέστο του ποιητή τόσο για τον ορισμό της ποίησης όσο και για τον ορισμό του ίδιου σε σχέση με αυτήν. Λίγοι χαρακτηριστικοί στίχοι: Έρωτα που με φέρνεις σε κατάσταση χαμού κάμε να τρίξουν τα θεμέλιά μου (…) Άφησε να κοπεί ο τένοντας του λόγου που σκεπάζει των πραγμάτων τους βαθύτερους αντικατοπτρισμούς (…) Μάζεψε μόνο -χρυσοθήρας- το φως και το χρυσάφι απ’ των ρημάτων τ’ ασίγαστα ρεύματα (ποταμού ροή απεικάζουσα πάντα τα όντα ψυχών είναι και δαιμόνων πλήρη).Rozenn Le Gall 3 Είναι εμφανές επίσης ότι τα πράγματα συν/κλονίζονται και μετα/τίθενται σε ένα Άλλο χωροχρονικό πλαίσιο, τόπο της ποιητικής γραφής και χρόνο συνάμα του ποιητικού υποκειμένου. Να μιλάω αλλιώς, με ανήκουστη χορδή/σ’ ένα παρθένο σημείο /της ακοής σας. Αυτός είναι ο παράδεισός μου (Από τη συλλογή Το σώμα της γραφής). Οι τολμηρές και ανατρεπτικές μεταφορές: τα χελιδόνια γίνανε ψαλίδια, κόβοντας το γαλάζιο σε βαμβακερές ζακέτες (τις γαζώνουν αρχάγγελοι με μαύρες μηχανές), (Από τη συλλογή Νύχτα εφημερίας) Kαι ο άντρας της μαύρος και αξύριστος μες στη σιωπή του καθισμένος στο πεζούλι μ’ ένα στόμα σφιχτό: μια πικρή χαραμάδα σιδερόπετρας (Από τη συλλογή Η παραλοϊσμένη)· το παιχνίδι με τους ήχους και τις λέξεις, Καιρός τώρα να σωπάσω. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο από αιώνες σιωπηλός σπλήνας (Από τη συλλογή Οντοφάνεια)· Ο δικός μου Παν: σε μια σύριγγα χώρεσε το συν-παν (Από τη συλλογή Ο μεγάλος ξενώνας)· η συνεχής σπειροειδής επανατοποθέτηση των σημαινόντων ώστε να παραμένει στιβαρός ο άξονας του ποιήματος, η έγνοια για τη ροή και τη μουσικότητα του λόγου και ο φιλοσοφικός λυρισμός (με τους προσωκρατικούς να κλέβουν την παράσταση) έτσι που κάτω από έλυτρα λουρίδες λουρίδες συλλαβίζω τους ξένους. Ακόμα μια πληγή αυτοσυνειδησίας μου εγκολπώνει σύρριζα τη λάμψη της. Η φιλότης το νείκος, η φιλότης το νείκος (Από τη συλλογή Η μαγεία της μη διεκδίκησης)· οι παλαιότερες ή οι πιο μοντέρνες φόρμες (ρίμα, ελεύθερος στίχος, ποίηση σε πρόζα), οι συνεχείς πειραματισμοί στη θεματική και στον τρόπο πραγμάτωσής της, πέρα από την όποια ορατή ή λιγότερο αντιληπτή συνομιλία με προγενέστερες ποιητικές μορφές, είναι δηλωτικά όχι μόνον της αφομοίωσης της ποιητικής παράδοσης αλλά και του χαρίσματος της δημιουργίας πέραν των σκιών του παρελθόντος, ισχυρό ζητούμενο για την ταυτοποίηση της ποιητικής δημιουργίας.

Rozenn Le Gall 3Eν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η ποίηση του Πρατικάκη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία στη συνείδηση προσφέροντας το διακαώς επιθυμούμενο στην Τέχνη, την αισθητική απόλαυση, καθώς ο αναγνώστης επανέρχεται κάθε φορά στην ανάγνωση του ίδιου ποιήματος, το οποίο του χαρίζεται με μέτρο, αποκαλύπτοντας κάθε φορά και μια καινούργια, όχι εξαρχής τόσο εμφανή διάσταση, μέσα από τις ρωγμές που οι φράσεις του αφήνουν. Εάν η αναγνωστική προσδοκία συνταυτίζεται με την αναζήτηση της πρωτοτυπίας, της εναλλαγής, της έγνοιας για τη γλώσσα, της πολυσημίας και της βαθιάς γνώσης του ανθρώπινου όντος, τότε η ποίηση του Πρατικάκη είναι σε θέση να προσφέρει έντονες πνευματικές στιγμές και ψυχική ανάταση στον απαιτητικό αναγνώστη.

Πηγή άρθρου: Αυγή

.

.

 

 

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Like this:

Like Loading...
 
Leave a comment

Posted by Ιφιγένεια Σιαφάκα - Ifigeneia Siafaka on 02/05/2016 in ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ: ΚΡΙΤΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

 
← Nίκος Σταμπάκης, Οι αναπόφευκτοι
Μανόλης Πρατικάκης, Η ανείπωτη λέξη πριν και μετά τα βιβλία →

Leave a Reply Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. ( Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. ( Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. ( Log Out /  Change )

Cancel

Connecting to %s

  • Ifigeneia Siafaka

    • Ιφιγένεια Σιαφάκα - Ifigeneia Siafaka
  • Recent Posts

    • Πιερ Μερό, Εκτός πραγματικότητας 29/12/2022
    • Κενζαμπούρο Όε, Μια προσωπική υπόθεση 28/12/2022
    • Δημήτρης Καλοκύρης, Το αύριο της νύχτας 27/12/2022
    • Philip Roth, H ταπείνωση 27/12/2022
    • Τζένη Μαστοράκη, Μ’ ένα στεφάνι φως 26/12/2022
    • Δημήτρης Καλοκύρης, Κρούσματα 26/12/2022
    • Julio Cortasar, Mάγισσα 23/12/2022
    • Julio Cortasar, Επιστροφή της νύχτας 23/12/2022
  • May 2016
    M T W T F S S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « Apr   Jun »
  • Archives

  • Categories

    • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ Ιφιγένεια Σιαφάκα: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
      • ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
      • ΠΟΙΗΣΗ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ TO TΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΛΥΓΚΑ, 2011
      • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
      • ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ και ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΡΑΞΙΑ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚA: ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ ΜΕ ΠΑΠΙΓΙΟΝ, 2019
      • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ: ΚΡΙΤΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΦΑΚΑ: TO ΠΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΕΚΤΑΝΕΣ, 2014
      • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
      • ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΛΕΥΚΟ ΑΠΟ ΧΘΕΣ, 2017
      • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
      • ΚΡΙΤΙΚΕΣ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ/ΜΕΤΑLIPSI, 2015
      • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ
      • KΡΙΤΙΚΕΣ
    • ΕΝΥΠΝΙΑ ΨΙΧΙΩΝ: ΣΚΕΨΗΣ ΑΠΟΗΧΟΙ
      • ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ
      • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΕΣ
      • ΨΙΧΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
    • Ενύπνια ψιχίων: Στίχοι τραγουδιού
    • Ενύπνια ψιχίων: Tο κορίτσι με τις κόκκινες γαλότσες (προδημοσιεύσεις)
    • Ενύπνια ψιχίων:Μεταφραστικές απόπειρες
      • Αρθούρος Ρεμπώ, Μια εποχή στην κόλαση, Ντελίρια II
      • Πολ Βαν Μούλντερ, Η μοναξιά ενός ηθοποιού πορνοσόου πριν από την είσοδο του στη σκηνή
      • Φιλίπ Μπλασμπάντ, Το βιβλίο των Ραμπίνοβιτς
    • Ιφιγένεια Σιαφάκα, συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις
      • Craftbook 2013
      • Φίλων Σοφίες, ebook
    • Κλεοπάτρα Λυμπέρη
    • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ- ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ελληνική)
      • Avgi Meleti
      • George Le Nonce
      • Άρης Μαραγκόπουλος
      • Έλσα Κορνέτη
      • Έλφη Κιλλαχίδου
      • Έλενα Ακανθιάς
      • Έλενα Πέγκα
      • Αριστείδης Αντονάς
      • Αστέρης Ν. Μαυρουδής
      • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
      • Αλέξης Πανσέληνος
      • Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
      • Αντώνης Σανουδάκης
      • Ανδρέας Εμπειρίκος
      • Ανδρέας Στάικος
      • Βάνια Σύρμου
      • Βασίλης Ρούβαλης
      • Βαγγέλης Ραπτόπουλος
      • Γρηγόρης Χαρχαλιώτης
      • Γεώργιος Βιζυηνός
      • Γιώργης Γιατρομανωλάκης
      • Γιώργος Δουατζής
      • Γιώργος Θεοτοκάς
      • Γιώργος Ιωάννου
      • Γιώργος Μπρουνιάς
      • Γιώργος Παναγιωτίδης
      • Γιώργος Πολ. Παπαδάκης
      • Γιώργος Σκούρτης
      • Γιώργος Χειμωνάς
      • Γιώργος Χουλιάρας
      • Γιάννης Κιουρτσάκης
      • Γιάννης Σκαρίμπας
      • Δημήτρης Βαρβαρήγος
      • Δημήτρης Δημητριάδης
      • Δημήτρης Καρακίτσος
      • Δημήτρης Στατήρης
      • Διονύσης Μαρίνος
      • Επαμεινώνδας Γονατάς
      • Ευσταθία Ματζαρίδου
      • Εύα Μαθιουδάκη
      • Εύα Στάμου
      • Ηλίας Α. Παπαμόσχος
      • Θανάσης Βαλτινός
      • Θανάσης Πάνου
      • Ιορδάνης Κουμασίδης
      • Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
      • Κώστας Κατσουλάρης
      • Κώστας Σιαφάκας
      • Κώστας Ταχτσής
      • Κλεοπάτρα Λυμπέρη
      • Λίλα Τρουλινού
      • Λίνα Φυτιλή
      • Μ. Kαραγάτσης
      • Μάρω Δούκα
      • Μάνος Κοντολέων
      • Μέλπω Αξιώτη
      • Μαρία Πετρίτση
      • Μαρία Ρασσιά
      • Μανόλης Πρατικάκης
      • Μιχάλης Γεννάρης
      • Μιχαήλ Μητσάκης
      • Νάνσυ Αγγελή
      • Νίκη Τρουλλινού
      • Νίκος Βασιλειάδης
      • Νίκος Καχτίτσης
      • Νίκος Πετρόπουλος
      • Νίκος Σταμπάκης
      • Ολβία Παπαηλίου
      • Πρόδρομος Μάρκογλου
      • Πάνος Σταθόγιαννης
      • Πάνος Τσίρος
      • Παύλος Μάτεσις
      • Ρέα Γαλανάκη
      • Στράτος Φουντούλης
      • Στρατής Χαβιαράς
      • Σταυρούλα Δημητρίου
      • Σωτήρης Δημητρίου
      • Σάκης Σερέφας
      • Τάσος Γουδέλης
      • Φίλιππος Δρακονταειδής
      • Χρυσοξένη Προκοπάκη
      • Χρύσα Φάντη
      • Χαρά Νικολακοπούλου
      • Kωνσταντίνος Λουκόπουλος
      • Kώστας Γιαννόπουλος
      • Kατερίνα Ι. Παπαντωνίου
      • Kαλλιόπη Αναστασάκη
      • Kούλα Αδαλόγλου
      • Nίκος Α. Κοκάντζης
      • Oλβία Παπαηλίου
    • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ξένη)
      • (Ηenri Beyle) Stendhal
      • Aλεχάντρο Σάμπρα
      • Antonio Tabucchi
      • Benjamin Péret
      • Bιρτζίνια Γουλφ
      • DBC Pierre
      • E.T.A. Hoffman
      • Emily Brondë
      • Erri de Luca
      • Faulkner
      • George Bataille
      • Gustave Flaubert
      • Άιρις Μέρντοχ
      • Έρικ Λαξ
      • Έρνεστ Χέμινγουέι
      • Έντγκαρ Άλλαν Πόε
      • Ίταλο Καλβίνο
      • Ίμρε Κέρτες
      • Όσκαρ Ουάιλντ
      • Αλίνα Ρέγες
      • Αλεσσάντρο Μπαρίκο
      • Αλεξάντερ Γκριν
      • Αλμπέρ Καμύ
      • Αλμπέρ Κοέν
      • Αντόν Τσέχοφ
      • Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ
      • Βλαντιμίρ Ναμπόκωφ
      • Γιούκιο Μισίμα
      • Γκυ ντε Μοπασάν
      • Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
      • Ε. L. Doctorow
      • Ερνέστο Σάμπατο
      • Ελφρίντε Γέλινεκ
      • Ζαν-Πωλ Σαρτρ
      • Ζαν-Πιερ Μιλοβάνοφ
      • Ιβάν Τουργκιένιεφ
      • Κάθριν Μάνσφηλντ
      • Κενζαμπούρο Όε
      • Λύντια Ντέιβις
      • Μάριο Βάργκας Λιόσα
      • Μίλαν Κούντερα
      • Μαρσέλ Προυστ
      • Μαρίνα Τσβετάγιεβα
      • Μιχαήλ Λέρμοντοφ
      • Ντόρις Λέσινγκ
      • Ντίνο Μπουτζάτι
      • Ντον ΝτεΛίλλο
      • Νικολάι Γκόγκολ
      • Παστερνάκ, Τσβετάγιεβα, Ρίλκε
      • Πιερ Μερό
      • Ραιημόν Κενώ
      • Στέφαν Τσβάιχ
      • Σάμουελ Μπέκετ
      • Σιμπίλε Μπεργκ
      • Σκοτ Φιτζέραλντ
      • Τhomas Mann
      • Τόνι Μόρισον
      • Τζόρτζιο Μαγκανέλλι
      • Τζέημς Τζόυς
      • Τζέννυ Έρπενμπεκ
      • Τζον Χάσκελ
      • Φ. Ντοστογιέβσκη
      • Φραντς Κάφκα
      • Φίλιπ Ροθ
      • Φιλίπ Μπλασμπάντ
      • Φιλίπ Ντελέρμ
      • Φλάν ο' Μπράιαν
      • Χένρυ Τζέημς
      • Χουάν Ρούλφο
      • Χουάν Χαθίντο Μούνιοθ Ρένχελ
      • Jürgen Buchmann
      • Julien Green
      • Julio Cortazar
      • Malcolm de Chazal
      • Maurice Blanchot
      • Mάλκολμ Λόουρυ
      • Pascal Quignard
      • Paul Gadenne
      • Pierre Michon
      • Raphaële Billetdoux
      • Thomas Bernhard
      • Tobias Wolff
      • Xavier de Moulins
      • Xάινριχ Μπελ
      • Xέρμαν Μπροχ
      • Xένρυ Μίλλερ
    • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ (ελληνική)
      • Aγγελική Πεχλιβάνη
      • Aντώνης Μπαλασόπουλος
      • Eιρήνη Καραγιαννίδου
      • Eλευθερία Θάνογλου
      • George Le Nonce
      • Iσμήνη Γεωργίου Λιόση
      • Άρτεμις Βαζιργιαντζίκη
      • Άγγελος Σικελιανός
      • Έκτωρ Κακναβάτος
      • Έκτωρ Πανταζής
      • Έλσα Κορνέτη
      • Αρτέμης Μαυρομάτης
      • Αργύρης Χιόνης
      • Αριστέα Παπαλεξάνδρου
      • Ασημίνα Λαμπράκου
      • Αφροδίτη Λυμπέρη
      • Αχιλλέας Κατσαρός
      • Αγγελίνα Ρωμανού
      • Αγγελική Σιδηρά
      • Αθανάσιος Κριτσινιώτης
      • Αθηνά Παπαδάκη
      • Αθηνά Τιτάκη
      • Αλόη Σιδέρη
      • Αλέξανδρος Ίσαρης
      • Αλέξανδρος Μπάρας
      • Αλέξιος Μάινας
      • Αλεξάνδρα Μπακονίκα
      • Αντώνης Δ. Σκιαθάς
      • Αντώνης Μπαλασόπουλος
      • Αντώνης Φωστιέρης
      • Ανδρέας Εμπειρίκος
      • Ανδρέας Κάλβος
      • Βασίλης Καραβίτης
      • Βασίλης Λαλιώτης
      • Βασιλική Γεροκώστα
      • Βαγγέλης Ασημένιος
      • Βαγγέλης Αλεξόπουλος
      • Βερονίκη Δαλακούρα
      • Βικτορία Γεροντάσιου
      • Γεώργιος Σουρής
      • Γιώργης Γιατρομανωλάκης
      • Γιώργης Σαραντής
      • Γιώργος Αλισάνογλου
      • Γιώργος Αναγνώστου
      • Γιώργος Βέης
      • Γιώργος Γεωργούσης
      • Γιώργος Δανιήλ
      • Γιώργος Δουατζής
      • Γιώργος Μαρκόπουλος
      • Γιώργος Νικολόπουλος
      • Γιώργος Παναγιωτίδης
      • Γιώργος Πολ. Παπαδάκης
      • Γιώργος Σπανός
      • Γιώργος Σαραντάρης
      • Γιώργος Σεφέρης
      • Γιώργος Χρονάς
      • Γιώργος Χουλιάρας
      • Γιάννης Βαρβέρης
      • Γιάννης Δ. Στεφανάκις
      • Γιάννης Ευθυμιάδης
      • Γιάννης Ζέρβας
      • Γιάννης Κοντός
      • Γιάννης Πατίλης
      • Γιάννης Ρίτσος
      • Γιάννης Στίγκας
      • Γιάννης Τσίγκρας
      • Γιολάντα Πέγκλη
      • Γλυκερία Μπασδέκη
      • Δ. Π. Παπαδίτσας
      • Δώρα Κασκάλη
      • Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη
      • Δήμητρα Κουβάτα
      • Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
      • Δημήτρης Αγγελής
      • Δημήτρης Αλεξίου
      • Δημήτρης Δασκαλόπουλος
      • Δημήτρης Δημητριάδης
      • Δημήτρης Καρακίτσος
      • Δημήτρης Καλοκύρης
      • Δημήτρης Κοσμόπουλος
      • Δημήτρης Κονιδάρης
      • Δημήτρης Π. Κρανιώτης
      • Δημήτρης Φύσσας
      • Διώνη Δημητριάδου
      • Διονύσης Καψάλης
      • Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου
      • Ευάγγελος Βαλσαμίδης
      • Ειρήνη Ιωαννίδου
      • Ελένη Μαρινάκη
      • Ελένη Νανοπούλου
      • Ελευθερία Κυρίτση
      • Ελευθερία Μπέλμπα
      • Ζέφη Δαράκη
      • Ηλίας Τσέχος
      • Θωμάς Γκόρπας
      • Θωμάς Παπαστεργίου
      • Θόδωρος Μπασιάκος
      • Θάνος Γώγος
      • Θέμης Λιβεριάδης
      • Θανάσης Τζούλης
      • Θανάσης Χατζόπουλος
      • Θεώνη Κοτίνη
      • Ιωάννα Μουσελιμίδου
      • Κυριάκος Συφιλτζόγλου
      • Κυριακή Αν. Λυμπέρη
      • Κωστής Παπακόγκος
      • Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος
      • Κωνσταντίνος Καβάφης
      • Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
      • Κώστας Θ. Ριζάκης
      • Κώστας Κρεμμύδας
      • Κώστας Παπαγεωργίου
      • Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
      • Κατερίνα Λιάτζουρα
      • Κατερίνα Σημηντήρα
      • Κική Δημουλά
      • Κλεοπάτρα Λυμπέρη
      • Κούλα Αδαλόγλου
      • Λίλιαν Μπουράνη
      • Λίνα Φυτιλή
      • Λεωνίδας Ζενάκος
      • Λεία Χατζοπούλου-Kαραβία
      • Λιάνα Πέτσα
      • Λιάνα Σακελλίου
      • Μάριος Μαρκίδης
      • Μάρκος Μέσκος
      • Μάτση Χατζηλαζάρου
      • Μένη Πουρνή
      • Μίλτος Σαχτούρης
      • Μαρία Βαχλιώτη
      • Μαρία Κυρτζάκη
      • Μαρία Καντ
      • Μαρία Κούρση
      • Μαρία Μανδάλου
      • Μαρία Στρίγκου
      • Μαργαρίτα Παπαγεώργιου
      • Μανόλης Αναγνωστάκης
      • Μανόλης Ξεξάκης
      • Μανόλης Πρατικάκης
      • Μανόλης Πολέντας
      • Μιχάλης Γκανάς
      • Μιχάλης Παπαδόπουλος
      • Ντίνος Σιώτης
      • Ντίνος Χριστιανόπουλος
      • Νίκη Χαλκιαδάκη
      • Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου
      • Νίκος Αντ. Πουλινάκης
      • Νίκος Γρηγοριάδης
      • Νίκος Γκάτσος
      • Νίκος Ερηνάκης
      • Νίκος Καρούζος
      • Νίκος Κατσαλίδας
      • Νίκος Καββαδίας
      • Νίκος Λάζαρης
      • Νίκος Μυλόπουλος
      • Νίκος Σταμπάκης
      • Νίκος Φρατζέτης
      • Νίκος Φωκάς
      • Νιόβη Ιωάννου
      • Νικόλας Κάλας
      • Ορέστης Αλεξάκης
      • Οδυσσέας Ελύτης
      • Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου
      • Πόλυ Χατζημανωλάκη
      • Πέτρος Σκυθιώτης
      • Πασχάλης Κατσίκας
      • Παυλίνα Παμπούδη
      • Πελαγία Φυτοπούλου
      • Ρούλα Αλαβέρα
      • Σπύρος Κιοσσές
      • Στράτος Φουντούλης
      • Στρατής Πασχάλης
      • Στάθης Κουτσούνης
      • Στέλλα Βλαχογιάννη
      • Στέλλα Δούμου-Γραφάκου
      • Σταυρούλα Α. Γάτσου
      • Σταυρούλα Δημητρίου
      • Σταύρος Ζαφειρίου
      • Σταύρος Σταυρόπουλος
      • Σταύρος Σταμπόγλης
      • Σταμάτης Πολενάκης
      • Συλλογικό
      • Σωτήρης Γάκος
      • Σωτήρης Παστάκας
      • Σωτήρης Σαράκης
      • Σωτήρης Τριβιζάς
      • Σωκράτης Κ. Ζερβός
      • Σοφία Πολίτου-Βερβέρη
      • Τ.Κ. Παπατσώνης
      • Τόλης Νικηφόρου
      • Τάσος Δενέγρης
      • Τάσος Λειβαδίτης
      • Τίτος Πατρίκιος
      • Τζένη Μαστοράκη
      • Τζένη Φουντέα – Σκαλαβούνου
      • Φραγκίσκη Αμπατζόγλου
      • Φωτεινή Βασιλοπούλου
      • Χρύσα Αλεξίου
      • Χρύσα Κεχαγιά
      • Χρήστος Κατρούτσος
      • Χρήστος Τουμανίδης
      • Χρίστος Ρουμελιωτάκης
      • Χριστόφορος Λιοντάκης
      • Χριστίνα Καραντώνη
      • Χάρης Βλαβιανός
      • Χάρης Μεγαλυνός
      • Χάρης Μελιτάς
      • Χαρά Σαρλικιώτη
      • Χλόη Κουτσουμπέλη
      • Kωστής Παπακόγκος
      • Kώστας Καρυωτάκης
      • Kώστας Ουράνης
      • Mέρη Λιόντη
      • Mαρία Κουλούρη
      • Nίκος Εγγονόπουλος
      • Nανά Ησαΐα
      • Xαριτίνη Ξύδη
    • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ (μελοποιημένη)
      • Βύρων Λεοντάρης
      • Βιτσέντζος Κορνάρος
      • Γεώργιος Βιζυηνός
      • Γεώργιος Δροσίνης
      • Γιάννης Σκαρίμπας
      • Διονύσης Καρατζάς
      • Διονύσιος Σολωμός
      • Ευριπίδης
      • Μπέρτολντ Μπρεχτ
      • Μυρτιώτισσα
      • Μιχάλης Γκανάς
      • Ντίνος Χριστιανόπουλος
      • Νάνος Βαλαωρίτης
      • Νίκος Γκάτσος
      • Νίκος Καββαδίας
      • Ναπολέων Λαπαθιώτης
      • Νικηφόρος Βρεττάκος
      • Οδυσσέας Ελύτης
      • Σωτήρης Τριβιζάς
      • Σαπφώ
      • Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
      • Kώστας Βάρναλης
      • Mαρία Πολυδούρη
    • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΟΙΗΣΗ (ξένη)
      • Danica Vukićević
      • Eva Runefelt
      • Άννα Αχμάτοβα
      • Έμιλυ Ντίκινσον
      • Ένγκαρ Άλαν Πόε
      • Αimé Césaire
      • Αρθούρος Ρεμπώ
      • Αλέν Κερβέρν
      • Αν Σέξτον
      • Ανρί Μισώ
      • Αντρέ Μπρετόν
      • Αντόνιο Γκαμονέδα
      • Αndrija Radulović
      • Βάσκο Πόπα
      • Βισλάβα Σιμπόρσκα
      • Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
      • Ζακ Πρεβέρ
      • Ζμπίγνιεφ Χέρμπερτ
      • Ιβάν Ιγκόλ
      • Ινδιάνικα τραγούδια
      • Καρλ Σάντμπεργκ
      • Λι Γιου
      • Μaja Vidmar
      • Μarco Pogacar
      • Μάριαν Μουρ
      • Μίλα Χάγκοβα
      • Μαρίνα Τσβετάγιεβα
      • Μαρκ Φορντ
      • Μιγέλ Λαμπορδέτα
      • Ντύλαν Τόμας
      • Ντουρς Γκρυμπάιν
      • Οκτάβιο Παζ
      • Πωλ Ελυάρ
      • Πάμπλο Νερούδα
      • Πολ Τσέλαν
      • Ρομπέρ Ντεσνός
      • Στεφάν Μαλλαρμέ
      • Σύλβια Πλαθ
      • Τ. Σ. Έλλιοτ
      • Τσαρλς Μπουκόφσκι
      • Τσεζάρε Παβέζε
      • Τζον Άσμπερυ
      • Φίλιπ Λάρκιν
      • Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
      • Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ
      • Jayne Cortez
      • Joyce Mansour
      • Mary Low
      • Mπλαζέ Κονέσκι
      • Nenad Milošević
      • Olja Savičević Ivančević
      • Raul Bribete
      • Ted Joans
      • Tomas Tranströmer
    • Λατινική ποίηση
      • Κάτουλλος
    • Μύθοι
    • Μεγάλοι συγγραφείς: Τea time
      • Tea time and Agatha Cristie
      • Tea time and Iris Murdoch
      • Tea time and Oscar Wilde
      • Tea time and Virginia Woolf
    • Πρόσωπα
      • Δημήτρης Νανόπουλος
      • Λευτέρης Βογιατζής
      • Νίκος Καζαντζάκης
    • Παλιές κάρτες
    • Ποίηση (αρχαία ελληνική)
    • Σκέψεις περί της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής ευθύνης
      • Αλέν Μπαντιού: 11 σημειώσεις εμπνευσμένες από την ελληνική κατάσταση (πηγή: tvxs)
      • Δημήτρης Ραυτόπουλος: Ο Ισλαμοφασισμός και οι ναι-μεν-αλλάδες
      • Ηρακλής Λογοθέτης
      • Καστοριάδης: H φιλία και το έλεος
      • Στέλιος Συρμόγλου: H εν αναπαύσει αντίδραση της κοινωνίας
      • Σωτήρης Παστάκας, Ο δόκτωρ Ψ και οι ασθενείς του
      • Χάννα Άρεντ, Δημόσια και ιδιωτική σφαίρα
      • Kορνήλιος Καστοριάδης, Το βαρύ προνόμιο της Δύσης
      • Walter Benjamin, Αυτοκρατορικό πανόραμα
    • Σκέψεις περί Αισθητικής και Λογοτεχνίας
      • Arthur Schopenhauer, Περί ανάγνωσης και βιβλίων
      • Denis Diderot, Αισθητικά
      • Eύα Στάμου, Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας
      • Federico Garcia Lorca, Ομιλία
      • Άρης Μαραγκόπουλος, Επιθυμία
      • Έφη Γιαννοπούλου, Θεόφιλος Τραμπούλης, Οι συγγραφείς ως οργανικοί διανοούμενοι: από την ηθογραφία στην ηθικο
      • Έφη Γιαννοπούλου, Θεόφιλος Τραμπούλης: Οι συγγραφείς ως οργανικοί διανοούμενοι: H ανάδειξη μιας λογοτεχνικής
      • Έφη Παυλογεωργάτου, Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ
      • Αστέρης Μαυρουδής, Το διήγημα
      • Αλέξης Ζήρας, Το μυθιστόρημα μπροστά σε μια (ακόμα) κρίση της αναπαραστατικής του δυνατότητας
      • Αλεξάνδρα Δεληγιώργη
      • Γιώργος Λίλλης, Η δίκη του Κάφκα επίκαιρη
      • Γιώργος Χρονάς, Ο δημιουργός
      • Κώστας Βούλγαρης: Εστέτ; Σήμερα;
      • Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου
      • Μπωντλαίρ, Επιλογή από τα Journaux Intimes
      • Μποστ, Νόμπελ λογοτεχνίας
      • Νuccio Ordine, Η χρησιμότητα του άχρηστου
      • Πάνος Θεοδωρίδης, Συγγραφέων φάρες (Eντευκτήριο)
      • Παύλος Μάτεσις, Οι χαρακτήρες στη λογοτεχνία
      • Σωτήρης Παστάκας, Όλα εύκολα και όλα όμοια;
      • Σωτήρης Παστάκας, Επιστολή προς ομοτέχνους
      • Σωτήρης Τριβιζάς, Η τέχνη της ανάγνωσης
      • Υves Bonnery, O ποιητής των σιωπηλών ήχων
      • Φερνάντο Πεσσόα, Hρόστρατος
      • Maurice Blanchot, Ο χώρος της λογοτεχνίας
      • Maurice Nadeau, Ιστορία του σουρεαλισμού
      • Roger Eliot Fry, Ο καλλιτέχνης και η ψυχανάλυση
      • Sigmund Freud, Ο ποιητής και η φαντασίωση
      • Tζίνα Πολίτη, Να μην επιστρέψει η λογοτεχνία στη μίμηση του παρελθόντος (Περιοδικό ο Αναγνώστης)
    • Σκέψεις περί έρωτος
      • Σκέψεις περί της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής ευθύνης
      • Roland Barthes, Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου
    • Σκέψεις περί βλακείας
      • Eυγενία Λουπάκη, Η εποχή των τεράτων
      • George Le Nonce, Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας
      • Iωακείμ Παπαχρόνης, Παροιμίες περί έρωτος στο Φ/B
      • Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας
      • Η απαγορευμένη εκπαίδευση
      • Ιωακείμ Παπαχρόνης, Ειδικός στην τοξικολογία
    • Σκέψεις περί διαδικτύου
      • Athens voice, Παρανοϊκός ιδεασμός
      • Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ψευδώνυμη δημοκρατία (και ένα σχόλιο)
      • Jean Baudrillard, H έκσταση της επικοινωνίας
    • Τω καιρώ εκείνω…
    • ΤΕΧΝΕΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
      • Alfonse Mucha
      • Andrea Kowch
      • Andrew Wyeth
      • Barbara Issa Wagnerovà
      • Clary Mastenbroek
      • Gabo
      • Igor Samsorov
      • Jonathan Green
      • Josef Jan Michnia
      • Margarita Sikorskaia
      • Pam Hawkes
      • Ronald Companoca
      • WOMEN in art
    • ΤΕΧΝΕΣ: ΘΕΑΤΡΟ
      • Άκης Δήμου
      • Αθηνά Τιτάκη
      • Γκέοργκ Μπύχνερ
      • Ιφιγένεια Σιαφάκα
      • Τεννεσσή Ουίλλιαμς
      • Paul Van Mulder
    • ΤΕΧΝΕΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
      • André Kertész
      • Anka Zhuravleva
      • BALLET
      • Bασίλης Γκέκας (Bill Gekas)
      • Brian Day
      • Brooke Shaden
      • Bruce Davidson
      • Catrin Welz Stein
      • DOGS
        • Jacques Henri Lartigue
      • Edouard Boubat
      • Elliott Erwitt
      • Frank Horvat
      • Frantisek Drtikol
      • Garry Winogrand
      • Gilber Garcin
      • Gilbert Garcin
      • Gjon Mili
      • Hans Maulihm
      • Igor Morski
      • Τalon Abraxas
      • Jane Evelyn Atwood
      • Jaromir Funke
      • Jean Dieuzaide
      • Johann Fournier
      • Laura Makabresku
      • LEGS
        • Gjon Mili
      • Lucien Clerque
      • Maleoon
      • Manuel Alvarez Bravo
      • Misha Gordin
      • Peter Kemp
      • PUPPET THEATER
        • Alfred Eisenstaedt
      • Robert and Shana Parkeharisson
      • Robert Doisneau
      • Ruth Orkin
    • ΤΕΧΝΕΣ: MΟΥΣΙΚΗ
      • Benise (spanish guitar)
      • Dimitris Kamarotos (Greece)
      • Emma Chaplin
      • Hilias Andriopoulos (Greece)
      • Ελληνικά μουσικά ενύπνια
        • Έλλη
        • Ανάθεμα τον αίτιο
        • Μήλο μου και μανταρίνι
        • Μισιρλού
        • Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις
        • Το πεπρωμένο
        • Το μονοπάτι
        • Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια
        • Kόκκινο του έρωτα κουμπί
      • Τurski
      • Keith Jarett (jazz)
      • Lhasa de Sela
      • Loudovikos ton Anogeion (Greece)
      • Lucia
      • Lucio Dalla
      • Madeleine Peroux
      • Manos Hatzidakis (Greece)
      • Minor project (Greece)
      • Mozart (1756-1791), Austria
      • Nikos Mamagakis (Greece)
      • Nino Rota (soundracks)
      • Pink Floyd
      • Rebekka Karijord
      • René Aubry
      • Richard Georg Strauss (1864 -1949), Germany
      • Ryuichi Sakamoto
      • Shigeru Umebayaski (soundtracks)
      • Soley
      • Stavros Xarchakos, Greece
      • The Cure
      • The Doors
      • The Walkabouts
    • Τα γούρια του 2014
    • Ταινίες μικρού μήκους
      • Αrev Manoukian
    • Φράσεις και εικόνες
      • Όσκαρ Ουάιλντ
        • Γυναίκες
      • Όμηρος
        • Εκδίκηση
      • Αριστοτέλης
        • ομορφιά
      • Αδαμάντιος Κοραής
        • Ελευθερία
      • Αλφρέντ ντε Μισέ
        • Έρωτας
      • Αλμπέρ Καμύ
      • Βολταίρος
        • Ανοησία
        • Εκδίκηση
      • Γουίλιαμ Ντάνφορθ
        • ανταλλαγή
      • Γούιλιμς Ρόμπιν
      • Γούντυ Άλεν
        • Σεξ
      • Ευριπίδης
        • Πατρίδα
      • Λόρδος Βύρων
        • Εκδίκηση
      • Μέγας Βασίλειος
        • αγάπη
      • Μαρσέλ Πρεβό
        • Έρωτας
      • Ουίλιαμ Σέξπηρ
        • Γυναίκες
      • Πιερ Κορνέιγ
        • Συγχώρεση
      • Σοφοκλής
        • Έρωτας
        • Εντιμότητα
        • Φιλία
      • Τόμπσον Χ.
        • Σεξ
      • Τόμας Τζέφερσον
        • πράξη
      • Τζέιμς Μάντισον
        • αλήθεια
      • Τζον Λένον
        • Σεξ
      • Τζον Λοκ
        • Νόμος
      • Φρίντριχ Νίτσε
      • Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
        • Έρωτας
    • ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΓΡΑΦΕΣ
      • Aγγελίνα Ρωμανού
      • Aλέξανδρος Αραμπατζής
      • Aλέξης Β. Σταυράτης
      • Eρίνα Εσπιρίτου
      • Eιρήνη Βεργοπούλου
      • George Le Nonce
      • Άννα Δερέκα
      • Άννα Μπουτσουριδου
      • Έλσα Χώνια
      • Έλλη Κακούρη
      • Ασημίνα Λαμπράκου
      • Ασημίνα Ξηρογιάννη
      • Αγγελίνα Ρωμανού
      • Αγγελική Λάλου
      • Αθηνά Τιτάκη
      • Αλέξανδρος Κορδάς
      • Αμαλία Ρούβαλη
      • Αντώνης Σαπουντζάκης
      • Αναστασία Λιλή
      • Ανδρέας Καρακόκκινος
      • Ανεμόεσσα σκέψη
      • Βανια Σύρμου
      • Βουτσινάς-Λαμπρινίδου
      • Γ. Δ. Αναγνώστου
      • Γεσθημανή Σιδερίδη
      • Γιώργης Π. Κασσιμάτης-Δρυμωνιάτης
      • Γιώργος Βλαχάκης
      • Γιώργος Δελιόπουλος
      • Γιώργος Ρούσκας
      • Γιάννης Βέλλης
      • Δώρα Μαργέλη
      • Δάνης Κουμασίδης
      • Δήμητρα Καραφύλλη
      • Ειρήνη Οντόγκ Κατωπόδη
      • Ελένη Αλεξίου
      • Ελένη Ζάχαρη
      • Ελένη Κοφτερού
      • Ελένη Σ. Αράπη
      • Ελισσαίος Βγενόπουλος
      • Ηλίας Μάρκος
      • Θοδωρής Σαρηγκιόλης
      • Ιωάννα-Ροδάνθη Σκουνάκη
      • Ιωάννης Πανουτσόπουλος
      • Κωνσταντίνος Κομιανός
      • Κατερίνα Κοσμά
      • Κατερίνα Λιάτζουρα
      • Κατερίνα Παπαδημητρίου
      • Κατερίνα Σημηντήρα
      • Λίνα Ρόκου
      • Λουκία Πλυτά
      • Μαρία Μαργαρίτη
      • Μαρία Ρήγα-Πανουτσοπούλου
      • Μαρία Σύρρου
      • Μαρία Τσολιά
      • Ματτίας Μάρε (Στρατής Φάβρος)
      • Μανώλης Αλιγιζάκης
      • Μανώλης Μεσσήνης
      • Ντίνος Λυρικός (Άρης Κουμπαρέλης)
      • Νάνσυ Δανέλη
      • Νίκος Βουτσινάς
      • Ξανθίππη Ζαχοπούλου
      • Πόπη Αρωνιάδα
      • ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
        • Δημήτρης Π. Μποσκαίνος
      • Παναγιώτης Τριτάρης
      • Ρένα Πετροπούλου-Koυντούρη
      • Ρεγγίνα Μπου
      • Ρογήρος Δέξτερ
      • Στέργιος Ντέρτσας
      • Στέλλα Δούμου
      • Σοφία Περδίκη
      • Τζούλια Φορτούνη
      • Χρήστος Υφαντής
      • Kωνσταντίνος Λουκόπουλος
      • Kώστας Κουκουζέλης
      • Mαρία Πετρίτση
      • Oλβία Παπαηλίου
      • Tούλα Μπαρνασά
    • Ψυχολογία-Ψυχανάλυση
      • Διαφορές νεύρωσης και ψύχωσης
      • Μυθομανία
      • Παραληρηματική διαταραχή
      • Συνέδριο: «Το Σώμα σε Κρίση στον ιατρικό και ψυχαναλυτικό λόγο»
      • Τι είναι υποκείμενο;
      • Το στάδιο του καθρέφτη
      • Jacques Lacan
      • Jacques-Alain Miller, Ερωτευόμαστε εκείνον που ανταποκρίνεται στην ερώτησή μας: «Ποιος είμαι;»
      • Lapsus
      • Nτόρα Περτέση, Λακάν: η αυτοκτονική διάπραξη και το αντικείμενο α μικρό
      • To πορτρέτο του ψυχαναγκαστικού
    • ξένη πεζογραφία
    • NOEL 2013
    • Roland Barthes
    • Uncategorized
  • Follow Ενύπνια Ψιχίων on WordPress.com
  • wordpress hit counter
  • Archives

 

Entries (RSS) and Comments (RSS)

  • Follow Following
    • Ενύπνια Ψιχίων
    • Join 119 other followers
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • Ενύπνια Ψιχίων
    • Customize
    • Follow Following
    • Sign up
    • Log in
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • View post in Reader
    • Manage subscriptions
    • Collapse this bar
 

Loading Comments...
 

    %d bloggers like this: