RSS
Image

Λάμπρος Πιππής, Ο δικός μου Γκρέκο (λέγεται Νίκος Καζαντζάκης)

18 Jun

Λάμπρος Πιππής, Ο δικός μου Γκρέκο (λέγεται Νίκος Καζαντζάκης)

Τώρα πια, που δεν είμαι έφηβος, διαβάζοντας Αξιώτη, Πεντζίκη, Σεφέρη και Καβάφη, νόμιζα ότι o γέρος Γκρέκο(ς) είναι της εφηβείας μου, κι εκεί πρέπει να μείνει. Αλλά αυτός ο γέροντας έρχεται κάθε τόσο και μου χτυπά όχι μόνο την πόρτα αλλά κι όλα τα παράθυρα του σπιτιού, λέγοντάς μου: την αλήθεια και το τίμημά της το πληρώνουν λίγοι, κι αυτοί οι λίγοι είναι που καμιά Ιστορία και Χρόνος δε τους χωρά, γιατί η ζωή τους είναι έξω από τον χρόνο,  που τους δάνεισε ο θεός (του καθενός) και καμιά ιστορία δε χωρά τον αγώνα τους,  γιατί οι Ιστορίες μας έχουν κακούς και καλούς, ενώ αυτοί έβλεπαν μόνον το καλό.  Αυτός είναι ο γέρο(ς) Γκρέκο(ς) για μένα, αυτός και ο Χατζιδάκις είναι οι δυο μου πληγές.

.

.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Χατζιδάκι. Είναι σαν να μου ζητάς να ξεχωρίσω τη νότα από τον ήχο της. Μου είναι αδύνατον να περιγράψω πώς το απροσδόκητο έγινε ευγνωμοσύνη. Μπορώ μόνον να σου πω ότι ο ήχος του, όπως και ο κόσμος του, είναι αρχέγονος – δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του κόσμου του. Αυτός είναι για μένα ο Μάνος Χατζιδάκις,  μια σιωπή που στο βάθος της κατοικεί το ακίνητο κινούν (δηλαδή ο  παντοδύναμος νους του Αριστοτέλη)

Jean Philippe Charbonnier 66f7e86196b621039120f1efd3925829

Κι όλα αυτά προέκυψαν από μια εξαιρετική συζήτηση με τον Λάμπρο, που είχαμε εδώ και δύο μέρες, ανταλλάσσοντας inbox μηνύματα στο f/b για τα καθέκαστα της ΕΡΤ και πολλά άλλα ακόμη.  Είναι τα μηνύματα που έχω στο inbox μου και πήρα την άδειά του να δημοσιεύσω εδώ. Αυτό συνιστά μέρος της σημερινής  μας συζήτησης.  H επιλογή της μουσικής είναι του Λάμπρου, ο δε τοίχος του στο f/b είναι πραγματικό περιβόλι

https://www.facebook.com/lambros.pippis

Να, λοιπόν, που αυτό το μέσο μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους υγιείς, καλλιεργημένους και αξιοπρεπείς,  με κοινές αξίες και προβληματισμούς, όταν αποφασίζεις να βάλεις στην άκρη,  να αγνοήσεις  και να μην είσαι καθόλου ευγενής, ένεκα savoir vivre,  με τους χαμερπείς και ανόητους που κυκλοφορούν εκεί, διότι δεν επιθυμείς να τους προσβάλλεις δημοσίως, και οι οποίοι  αναζητούν είτε χώρο για τον ηλίθιο  ναρκισσισμό τους και την εγωπαθή προβολή τους, χειροκροτούμενοι από τον όχλο,  είτε οθόνη για την απύθμενη κενότητά τους είτε κάλυμμα για την ψυχοπαθολογική εμπάθειά τους είτε πρόσχημα για τις διαδικτυακές και χυδαίες ερωτοδουλειές τους, είτε  αυτά είναι εμφανή είτε καλύπτονται στις inbox επικοινωνίες.

Αυτή είναι η πλειονότητα των προφίλ, ανεξαρτήτως τάξεως ή «κουλτούρας». Αυτή είναι και η πλειονότητα της σύγχρονης Ελλάδας, εκπορνευομένης ως το κόκκαλο, καθρέφτης της φασιστικής της εξουσίας. Οι εξαιρέσεις απλώς, όπως πάντα, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.  Είναι μέχρι που να αντιληφθείς ότι δεν μπορείς να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια! Αυτός είναι ο μόνος απαρέγκλιτος και φασιστικά επιβαλλόμενος όρος για τη συμμετοχή σου σε κοινωνικά δίκτυα όπως αυτά του f/b!

Φωτογραφίες: Ιmogen Cunningham, Jean Philippe Charbonnier

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
<span>%d</span> bloggers like this: